Trump loopt tegen een muur in eigen rangen aan

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump loopt in eigen rangen inderdaad tegen een muur aan, zo blijkt uit een dinsdag gepubliceerde opiniepeiling voor zender ABC en krant Washington Post, gehouden tussen 3 en 6 maart. Onder de Republikeinse kiezers of geregistreerde kiezers die naar de Grand Ole Party (GOP) overhellen is er 34 procent die zegt hem liever genomineerd te zien. Ted Cruz kreeg de voorkeur van 25 procent, Marco Rubio 18 en John Kasich 13 procent. Deze drie kennen ten opzichte van januari een stijging met respectievelijk 4, 7 en 11 procentpunt, terwijl Trump in december met 38 procent piekte.

Bij een hypothetische tweestrijd moet Trump met respectievelijk 41 procent wel de duimen leggen voor Cruz (54) én voor Rubio (51 tegen 45 voor de miljardair). Het zijn volgens ABC nieuwe aanwijzingen dat er limieten zijn aan de populariteit van Trump. Ook al omdat onder lieden die hem niet gunstig gezind zijn zeven op de tien zegt of voor Cruz of voor Rubio te zullen stemmen indien het een tweestrijd zou zijn.

Nog een teken aan de wand is dat onder zijn niet-aanhangers 63 tegen 30 procent zegt dat de Conventie maar iemand anders moet kiezen als hij het bij de eerste stemming niet zou halen, zelfs al heeft hij het meeste aantal afgevaardigden achter zich.

Trump heeft vooral een probleem met vrouwen van de GOP, weet ABC ook. In het Democratische kamp verkiest 49 tegen 42 procent dat Hillary Clinton het van Bernie Sanders zou halen.

bron: Belga