Sleurs vraagt website te vermelden bij berichtgeving over seksueel geweld

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs (N-VA) vraagt alle media om bij berichtgeving over seksueel geweld steeds de website www.seksueelgeweld.be te vermelden. Dit naar analogie met de verwijzing naar de Zelfmoordlijn bij berichtgeving over zelfdoding. Ze heeft daarvoor vandaag een brief gestuurd naar alle hoofdredacteurs en de verenigingen van journalisten. De website www.seksueelgeweld.be is vanaf vandaag online en verzamelt alle nuttige informatie voor slachtoffers van seksueel geweld en hun familie en vrienden. Naast algemene informatie vinden slachtoffers er onder meer specifieke informatie over wat ze kunnen doen, hoe een aangifte in zijn werk gaat en waar ze terecht kunnen voor hulp. Vrienden en familie van slachtoffers krijgen er nuttige tips over hoe ze zelf kunnen helpen en waar ze professionele hulp kunnen zoeken.

Staatssecretaris Sleurs: “De oude website was bijna door niemand gekend. We hebben hem nu geactualiseerd en een nieuw adres en een eigentijdse lay-out gegeven. Bij iedere communicatie met slachtoffers zal de website expliciet vermeld worden”.

De N-VA-politica heeft de verschillende media ook een brief gestuurd met de vraag om in berichtgeving over seksueel geweld steeds de website www.seksueelgeweld.be te vermelden. Sleurs: “Er zijn immers bijzonder veel slachtoffers die niet weten waar ze terecht kunnen, zich schuldig voelen of geen aangifte doen. Het dark number is torenhoog. Door systematisch de website te vermelden bij berichtgeving kunnen we samen de drempel verlagen om hulp te zoeken.”

Wie vragen heeft over seksueel geweld kan terecht op www.seksueelgeweld.be.

bron: Belga