Reynders verdedigt nieuw elan voor EU-toetredingsonderhandelingen met Turkije

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders verwacht bij zijn bezoek aan Turkije geen problemen door het nadrukkelijke njet van N-VA tegen een Turks lidmaatschap van de Europese Unie. Meer nog, het standpunt van de regering waar N-VA deel van uitmaakt is net dat België bereid is extra hoofdstukken te openen in de onderhandelingen, zei hij op weg naar Ankara. Europarlementsleden Mark Demesmaeker en Sander Loones onderstreepten dinsdag dat Turkije voor N-VA nooit lid kan worden van de Europese Unie. Ze zeggen dat op een moment dat de Europese Unie gevoelige onderhandelingen voert over het heropnemen van asielzoekers in ruil voor onder meer vooruitgang in de gesprekken richting lidmaatschap.

Reynders is echter niet onder de indruk. “Ik lees en hoor veel parlementsleden over allerhande zaken, maar ik ben hier met een duidelijk regeringsstandpunt”, zei hij. “En dat is klaar en duidelijk: we zijn bereid tot de opening van nieuwe hoofdstukken. Enkel zo is het mogelijk om een echte dialoog op gang te krijgen met Turkije, ook over persvrijheid en justitie. Ik zeg dat al maanden in alle vergaderingen. Het is spijtig dat er vele jaren geen nieuwe hoofdstukken geopend zijn.”

N-VA-staatssecretaris Theo Francken, die ook meereist naar Turkije, ziet geen contradictie in de houding van zijn partij binnen en buiten de regering. “Ik denk niet dat lidmaatschap van Turkije een goed idee is. Dat zou eerder het einde zijn van de EU”, zegt Francken. “Maar ook premier Michel heeft niet gezegd dat Turkije lid moet worden, denk ik. Ook hij zei dat lidmaatschap nog mijlenver af is. Er is slechts gezegd dat mogelijk nieuwe hoofdstukken geopend zullen worden in het kader van lopende onderhandelingen.”

bron: Belga