Plan voor winkelcentrum in voormalige Renault-fabriek in Vilvoorde

Het bedrijf Alcopa wil in de voormalige Renault-fabriek in Vilvoorde een winkelcentrum openen. Het heeft daarvoor een socio-economische vergunning aangevraagd bij het stadsbestuur. Het gaat om 19.100 vierkante meter winkeloppervlakte en 7.735 vierkante meter vrijetijdsvoorzieningen. Het stadsbestuur reageert bij monde van burgemeester Hans Bonte (sp.a) voorzichtig positief. Alcopa mikt op een handelsaanbod aanvullend op dat van het stadscentrum, hoofdzakelijk gericht op doelgericht winkelen. Een aantal bestaande maar minder goed gelegen handelszaken in de periferie zouden mogelijk naar deze locatie kunnen verhuizen. Daarnaast is er ruimte voorzien voor vrijetijdsvoorzieningen zoals horecazaken, een fitnessruimte of indoor sport zoals bowling, een klimzaal of voetbal.

Bonte ziet in het project een aantal sterktes. Zo sluit het aan bij ‘4 Fonteinen’, een deel van het stadsvernieuwingsproject Vilvoorde Watersite, en biedt het een antwoord aan de grote retailbehoefte uit deze nieuwe woonontwikkeling. De impact op het wegennet zou beperkt zijn omdat de doelgroep zich in Vilvoorde en buurgemeenten situeert. Via de geplande treinhalte Kerklaan, de ontsluiting via bus en voor voetgangers en fietsers is het complex ook zonder auto makkelijk bereikbaar. De geplande vrijetijdsvoorzieningen kunnen een sterke troef betekenen, want in het sterk groeiend Vilvoorde is een tekort aan die voorzieningen.

Vooraleer vermoedelijk tegen eind april een definitieve beslissing te nemen over de vergunningsaanvraag, wil Vilvoorde zich uitgebreid laten adviseren over de impact op het handelscentrum, de mobiliteitsimpact en de vergunbaarheid. “Het GRUP Vlaams Strategisch Gebied rond Brussel waarbinnen het project zich situeert, is immers een juridisch moeras waardoor het stadsbestuur niet over één nacht ijs wil gaan”, zegt Bonte. Ook de buurgemeenten zullen geïnformeerd worden en indien gewenst een advies kunnen uitbrengen.

bron: Belga