Merkel is “ware morele stem” in de hele wereld, zegt Ban Ki-moon

Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, heeft zich in lovende bewoordingen uitgesproken over de rol die de Duitse bondskanselier Angela Merkel speelt in de huidige vluchtelingencrisis. “Ze is een ware morele stem. Niet enkel in Europa, maar in de hele wereld”, zo liet hij na een ontmoeting met de Duitse regeringsleider in Berlijn verstaan. Merkel heeft als leidersfiguur niet de eenvoudigste, maar wel de juist weg gekozen, zo vindt Ban. “De bondskanselier heeft groot medeleven getoond en heeft geprobeerd de juiste oplossing voor deze uitdaging te vinden.”
De VN-secretaris-generaal dringt er bij Europa op aan meer inspanningen te leveren bij de aanpak van de vluchtelingencrisis: “Europa is het continent waar meer kan worden gedaan.” Het is meer dan alleen maar een kwestie van geld ter beschikking te stellen, benadrukt hij nog. “Het gaat hier om meer: het gaat hier om menselijkheid, om aandacht voor de mensenrechten.”
Ban bekritiseerde daarnaast nog de verscherping van het asielbeleid en van de nationalistische tendensen in verschillende landen. Een beleid dat tegen vluchtelingen gericht is, verdeelt de samenleving, zo besluit hij.

bron: Belga