"Merkel gedroomde schietschijf voor N-VA, maar is enige die nek uitsteekt"

door
Belga
Leestijd 2 min.

"Voor de N-VA is de Duitse bondskanselier Angela Merkel de gedroomde schietschijf, maar in onze ogen is zij de enige die een dam opwerpt tegen het egoïsme en de ieder-voor-zich-aanpak van de vluchtelingencrisis." Dat zegt Ivo Belet, Europees parlementslid voor CD&V, in een reactie op N-VA'er Sander Loones. Hij klaagde eerder op de dag aan dat Merkel de EU-Turkije-top gisteren naar haar hand heeft proberen zetten en "klakkeloos alles aanvaardt wat Turkije vraagt". Op de top spraken de Europese leiders af om tegen eind volgende week een akkoord uit te werken dat erin bestaat dat Turkije de illegale migranten overneemt die op de Griekse eilanden aankomen en dat Europa voor elke teruggestuurde Syriër één andere Syriër zal hervestigen. In ruil vragen de Turken wel een volledige visaliberalisering en de opening van nieuwe hoofdstukken in de toetredingsonderhandelingen.

Ivo Belet spreekt tegen dat Europa op die manier plat op de buik gaat voor de Turken. "We verkopen onze ziel niet. Turkije is zelf een frontlijnstaat in de vluchtelingencrisis en zit in nog grotere problemen dan Europa. Het is niet juist dat de Turken als winnaars uit deze deal komen. De hele wereld mag dat schrijven, maar het klopt niet."

Dat Angela Merkel, die tot dezelfde EVP-familie behoort als Belet, een van de architecten is van dit preakkoord, verdient volgens de CD&V'er het grootste respect. "Dit is een crisis, een catastrofe die het slechtste in de politici naar boven haalt. Gaan we het oplossen met prikkeldraad en push-backs zoals in Australië? Ja hallo!"

Het komt er voor Belet op neer dat er orde wordt gebracht in "de chaos". "Dat is de absolute prioriteit. Tegelijk moeten we greep krijgen op de bewaking van onze buitengrenzen. Zelfs Hongarije en Slovakije zijn bereid daar manschappen voor te leveren. Maar ook dit akkoord met Turkije is noodzakelijk."

Dat de N-VA "nooit" de toetreding van Turkije tot de EU zal goedkeuren, begrijpt Belet niet. "Dat ze tegen de toetreding van Turkije zijn, is geen nieuw standpunt. Maar nooit? De komende tien, twintig jaar kan het land inderdaad geen lid worden, het gaat totaal de andere richting uit. Maar over bijvoorbeeld dertig jaar is het misschien wel een democratie naar Westers model geworden. Dat kun je toch niet weten?"

bron: Belga