Meer dan 200 mannen en vrouwen worden tijdens paasnacht gedoopt

Tijdens de komende paasnacht worden minstens 222 volwassen vrouwen en mannen gedoopt. Dat zijn er opmerkelijk meer dan de vorige jaren. Dat blijkt uit een rondvraag bij alle Belgische bisdommen door het christelijke opinieweekblad Tertio. De komende paasnacht worden in de Belgische kathedralen minstens 222 catechumenen gedoopt en gevormd. Zij ontvangen voor het eerst ook de communie. Catechumenen zijn volwassen mannen en vrouwen die willen toetreden tot de Katholieke Kerk. Volgens Tertio zijn dat er opmerkelijk meer dan de vorige jaren. Ter vergelijking: in 2014 en 2015 waren het er telkens zo’n 185, in 2013 nog 167 en de jaren daarvoor gemiddeld 150.
Daarnaast ontvangen de komende weken na Pasen nog eens 102 volwassenen die als kind waren gedoopt maar daarna het contact met de Kerk verloren, het sacrament van het vormsel. Dat is een verdubbeling tegenover vorig jaar.

Het aantal volwassenen dat gedoopt wordt, ligt opvallend hoger in Wallonië dan in Vlaanderen. In het aartsbisdom Mechelen-Brussel zijn er dit jaar 79 catechumenen, onder wie 49 in Brussel, 19 in Waals-Brabant en 11 in Vlaams-Brabant. Het bisdom Doornik telt 65 catechumenen, gevolgd door 30 in Luik en 18 in Namen. In de bisdommen in Vlaanderen zijn er opvallend minder volwassenen die zich laten dopen: 13 in het bisdom Gent, 8 in Antwerpen, 7 in Hasselt en 2 in Brugge.

bron: Belga