KBVB en Pro League werken aan gedragscode die scheidsrechter beschermt

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) en de Pro League werken aan een gedragscode die toelaat om spelers, trainers en bestuursleden te bestraffen wanneer zij in hun kritiek op de scheidsrechter hun boekje te buiten gaan. "We hebben helemaal geen probleem met kritiek op de arbiters, maar insinuaties zoals afgelopen weekend willen we liever vermijden", reageerde Paul Allaerts, hoofd van het Bureau Arbitrage.

Het nieuws komt na de uitspraken van coaches Francky Dury en Felice Mazzu, die zwaar uithaalden naar de arbitrage na afloop van de 29e en tevens voorlaatste speeldag in de reguliere competitie. "We willen met dergelijke emotionele commentaren komaf maken. Er worden insinuaties gemaakt die kant noch wal raken en dat is schadelijk voor het product Belgisch voetbal. Dit is niet de eerste keer dat stakeholders over de schreef gaan in hun kritiek op de scheidsrechter."

Allaerts heeft namens de KBVB het probleem al aangekaart bij de Pro League, die de belangen behartigt van alle eersteklassers. "We gaan samenzitten met de Pro League om te kijken of we naar analogie met de Premier League een gedragscode kunnen opstellen. In Engeland zullen we kennis opdoen. De finale bedoeling is om commentaren voor, tijdens of na de wedstrijd in goede banen te leiden. We hebben helemaal geen probleem met kritiek op de scheidsrechter in geval van een strafschop, maar insinuaties kunnen niet door de beugel", verduidelijkte Allaerts, die voorlopig nijgt naar financiële sancties. "In eerste instantie moeten we alles in een duidelijk akkoord gieten: tolereren we bepaalde uitspraken wel of niet? Pas daarna kunnen we daar een straf aan verbinden. We moeten ervoor zorgen dat als men te ver gaat, dat daar ook iets significants tegenover staat."

Allaerts hoopt de gedragscode af te hebben tegen het begin van het seizoen 2016-2017.

bron: Belga