Jasper De Buyst: "Opgelucht dat ticket voor Spelen binnen is"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Jasper De Buyst werd afgelopen weekend op het WK baanwielrennen in Londen teleurstellend achtste in het omnium. Toch verzekerde hij zich van deelname aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro (5-21/08). "Ik ben opgelucht dat het ticket voor de Spelen binnen is", aldus De Buyst, die na Rio het pistehoofdstuk afsluit. "Het WK was teleurstellend", stelt de 22-jarige De Buyst. "De achtste plaats beantwoordt niet aan de ambitie waarmee ik naar Londen was vertrokken. Mijn voorbereiding op het WK werd jammer genoeg verstoord door ziekte. Begin februari was ik een week buiten strijd door griep. Dan verlies je uiteraard kostbare trainingsdagen."

"De kwalificatie voor de Olympische Spelen is nu zeker", vervolgt de renner van Lotto-Soudal. "Ik wist al een tijdje dat die me nog moeilijk zou kunnen ontglippen, maar dat het ticket voor Rio nu definitief binnen is, is toch een opluchting. Een olympische selectie is een werk van lange adem, de voorbije twee jaar heb ik de nodige punten moeten verzamelen. Als je het afgelopen WK bekijkt, zou je kunnen stellen dat er nog verschillende werkpunten zijn, maar ik mag me daar niet blind op staren. Ik heb er niet de tijden behaald die ik in mij heb. Ik moet een analyse maken van de laatste maanden en mijn prestaties over een langere periode bekijken en dan bepalen waar ik nog progressie kan maken. Tot half april ligt de focus op de weg, daarna heb ik nog een aantal maanden om me klaar te stomen voor Rio."

Na Rio houdt De Buyst het baanwielrennen voor bekeken. "Na de Spelen wil ik me toeleggen op de weg. Ik kijk enorm uit naar de Vlaamse koersen dit voorjaar, ik wil er echt iets mooi van maken. Ik zal een dienende rol hebben, dat is logisch met de ploeg die we hebben. Ik heb vanuit Londen de prestaties van de ploeg gevolgd, en mijn ploegmaats maakten alvast een sterke indruk bij aanvang van het seizoen. Het is fantastisch om eindelijk die voorjaarskoersen te rijden. De voorbije jaren viel het WK piste later of laste ik rond deze tijd een rustperiode in. Ik ben blij dat ik de komende weken vaak in eigen streek kan rijden."

bron: Belga