GAIA hekelt paardenvlees van mishandelde dieren uit Zuid-Amerika

Het paardenvlees uit Zuid-Amerika dat verkocht wordt in de Belgische supermarkten is afkomstig van mishandelde dieren, zegt dierenrechtenorganisatie GAIA. Ze roept de supermarkten op om dit vlees niet langer te verkopen. Volgens onderzoek van het Zwitserse Tierschutzbund Zürich en het Duitse Animal Welfare Foundation, partnerorganisaties van GAIA, worden de dieren systematisch mishandeld, met name in Uruguay en Argentinië. De paarden zouden worden mishandeld gedurende heel het traject, van de verzamelplaatsen tot in de slachthuizen.
GAIA roept de supermarkten in België die het vlees nog verkopen, zoals Carrefour en Delhaize, daarom op om zo’n vlees niet langer aan te bieden. Volgens GAIA exporteerde Argentinië in 2015 1.700 ton paardenvlees naar België en Uruguay 1.030 ton.

Yannick Hindryckx, woordvoerder van Febev, de federatie van Belgische slachthuizen, zegt dat zijn organisatie vorig jaar naar Argentinië is getrokken en daar verbeteringen heeft waargenomen. “GAIA gebruikt alweer ongedateerde beelden van verschillende plaatsen. We zien niet echt in wat ze hiermee proberen te bereiken, naast misschien het werven van nieuwe fondsen.”
Volgens Hindryckx is deze campagne een herhaling van de GAIA-campagne uit juni vorig jaar, toen de organisatie een spotje op televisie lanceerde waarbij het de praktijken uit Argentinië in verband met paardenvlees hekelde. Toen noemde Febev de campagne “zeer kortzichtig” en de gebruikte beelden “totaal uit de context getrokken”.

bron: Belga