Duizenden mensen protesteren op Wereldvrouwendag tegen geweld in Nicaragua

In de Nicaraguaanse hoofdstad Managua zijn dinsdag duizenden demonstranten op Internationale Vrouwendag de straat opgetrokken tegen geweld. De manifestanten herdachten de Hondurese milieuactiviste Berta Cáceres, en eisten dat een internationale commissie de moord op haar onderzoekt.
“We roepen de regeringen van Midden-Amerika op, de multinationals die onze regio vernietigen, een halt toe te roepen”, zo zei de voormalige guerillaleidster Mónica Baltodano dinsdag. “De strijd tegen het geweld en voor het milieu horen samen.”
Cáceres werd vorige week in haar huis doodgeschoten door onbekenden. Ze was de leidster van de Hondurese Consejo Cívico de Organizaciones Populares e Indígenas de Honduras (COPINH), een organisatie van de inheemse Lenca-bevolkingsgroep. Ze was vooral bekend door haar strijd tegen de bouw van een hydro-elektrische dam in de Gualcarquerivier, in het noorden van Honduras. Vorig jaar kreeg ze daarvoor de Goldman Environmental Prize.
Cáceres kreeg al maanden bedreigingen uit kringen van het leger, de politie en van paramilitairen. Haar familieleden en collega’s vermoeden dat ze werd omgebracht door een huurmoordenaar. De manifestanten willen dat een internationale commissie opgericht wordt om de moord te onderzoeken.

bron: Belga