Aantal transitmigranten aan Westkust daalt

Het aantal transitmigranten aan de Westkust is vorige week fors gedaald. Dat blijkt uit de jongste cijfers van de grenscontroles en de politie-acties van politiezone Westkust, met steun van de federale politie. In de eerste week van de grenscontroles ter hoogte van De Panne en Veurne werden 334 transitillegalen opgepakt in het binnenland en werden er 285 staande gehouden aan de Belgische grens.
Tijdens de tweede daalde dat aantal fors. Er werden nog 98 transitmigranten opgepakt in het binnenland, waarvan 63 in politiezone Westkust en 45 dieper in het binnenland. Dat is een daling van ruim 70 procent in een week tijd.

Het aantal transitmigranten dat belet werd om België te betreden kwam uit op 108, ook dat is een spectaculaire daling van 62 procent, en dit in de week dat een deel van het tentenkamp in Calais, de “Jungle”, werd ontruimd.
Vluchtelingen met papieren kunnen België zonder problemen in. Het is nog wachten of de ontruiming van Groot-Sinten, nabij Duinkerke, effect zal hebben op de cijfers. Daar wordt sinds maandag ontruimd, en kunnen de illegalen in blokhutten terecht.

Volgens de politie vormen de cijfers het bewijs dat de grenscontroles ontradend werken voor de illegalen die pogen door te stoten naar Zeebrugge om van daaruit Groot-Brittannië te bereiken.
Vorige week kwam provinciegouverneur Decaluwé met cijfers die de trend bevestigen. Ook hij sprak van een ontradingseffect.

bron: Belga