Aantal asielzoekers dat in Duitsland aankomt met derde gedaald in februari

In de maand februari zijn in Duitsland exact 61.428 asielzoekers aangekomen. Dat is zowat een derde minder dan de 91.671 mensen die nog in januari werden geteld, zo blijkt uit cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De meeste asielzoekers zijn oorlogsvluchtelingen uit Syrië (24.612 mensen), zo blijkt uit de Duitse statistieken. Daarnaast blijven ook de Irakezen (12.355) en Afghanen (12.121) nog altijd goed vertegenwoordigd.

De daling van het aantal asielaanvragen valt samen met het strengere grensbeleid langs de zogenaamde Balkanroute. Omdat Macedonië nog slechts met mondjesmaat vluchtelingen toelaat, zitten momenteel duizenden mensen vast aan de Griekse kant van de grens. De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft zich al meermaals streng uitgelaten over die handelwijze, die volgens haar ten koste van Griekenland gaat.

Vorig jaar werden in Duitsland nog 1,1 miljoen asielaanvragen geregistreerd. Maar wegens de groeiende onvrede bij een deel van de bevolking heeft Angela Merkel beloofd om dat aantal dit jaar naar beneden te brengen. Ze rekent daarbij nog altijd op een Europese oplossing en een akkoord met Turkije. Het instellen van een bovengrens voor het aantal asielaanvragen heeft Merkel al herhaaldelijk van de hand gewezen.

bron: Belga