Tampons vallen onder btw-tarief van luxeproducten

A picture taken in Nantes on February 24, 2016 shows tampons. Residual amounts of potentially toxic substances were found in sanitary pads and tampons, French consumer rights group "60 Millions de Consommateurs" announced, urging the government to impose stricter control on the products. / AFP / LOIC VENANCE

Typische vrouwelijke producten, zoals tampons en maandverband, worden in België aan 21% belast. Dat is de hoogste btw-schijf, die weggelegd is voor luxeproducten. Een condoom wordt aan 6% belast.

De situatie is niet beperkt tot alleen België. Ook in Zweden, verschillende staten van de VS en in Duitsland worden enkele typische vrouwelijke producten belast aan een hoog tarief. Het protest tegen die belasting neemt toe. Ierland en Canada beslisten al om de belasting af te schaffen en Frankrijk bracht het tarief van 20% terug naar 5,5%. Ook in Italië pleit politicus Giuseppe Cavati voor een verlaging. Obama noemde het tarief “het voorbeeld van een belasting die door mannen werd bedacht. Een andere verklaring heb ik niet.”

“Het gaat om tarieven en uitzonderingen die historisch zo gegroeid zijn via beslissingen van vorige regeringen en ministers”, zegt het kabinet van federaal minister Johan Van Overtveldt (N-VA) “Wij hebben er met andere woorden helaas ook niet meteen een idee van.” Volgens fiscaal expert Michel Maus heeft het te maken met gelobby, “zoals veel in onze fiscaliteit”. Ook in andere landen worden maandverbanden en tampons belast als luxeproduct, maar het protest neemt toe. Zo startte de feministische beweging Belges et Culottées in februari met een petitie voor de verlaging van de btw op tampons.

Foto AFP / L. Venance