Noten zouden notenallergie kunnen voorkomen

Een notenallergie is geen lachtertje, zeker niet als het om de zware vorm gaat waarbij zelfs een spoor van noten een dodelijke anafylactische reactie kan veroorzaken. Bovendien zou de allergie steeds vaker voorkomen. Een team van Britse onderzoekers ontdekte vorig jaar een methode om de allergie een halt toe te roepen. Een andere studie van hetzelfde team bevestigt die resultaten nu.

De studie van King’s College in Londen spitste zich toe op jonge kinderen die al bepaalde allergieën hebben en bijgevolg een groter risico lopen op een pinda-allergie. Tussen vieren elf maanden oud kregen zij regelmatig snacks met pindanoten, wat ingaat tegen het traditionele advies dat je beter wacht met voedsel dat allergieën kan veroorzaken.

Het onderzoek zocht de kinderen opnieuw op toen ze vijf jaar oud waren en keek toen of daadwerkelijk een allergie hadden ontwikkeld. In de groep die op vroege leeftijd in contact kwam met de noten was de allergie beduidend minder aanwezig.

De studie werd sceptisch onthaald, maar een onderzoek dat vorige week gepubliceerd werd in het New England Journal of Medicine bevestigt de resultaten. Sterker nog, de effecten van een  vroege blootstelling aan pindanoten waren een jaar later, zelfs zonder het eten van pindanoten, nog steeds aanwezig.

Hoofdauteur professor Gideon Lack zegt aan BBC dat een angstcultuur rond voedsel een deel van het probleem is. “De angst voor voedselallergieën is een selffulfilling prophecy geworden. Het voedsel maakt geen deel uit van het dieet en bijgevolg kan het kind er geen tolerantie voor opbouwen”, aldus de professor.

Het onderzoek naar de recente stijging in kinderen met een notenallergie maakt de laatste dagen grote sprongen. Zo ontwikkelde de Universiteit van Antwerpen recent een bloedtest waarmee het accuraat een pinda-allergie kan opsporen.