Mannen leven langer dankzij een bromance

Klaagt jouw wederhelft af en toe dat je te veel optrekt met je mannelijke vrienden? Dan heb je vanaf nu het geschikte weerwoord. Wetenschappers hebben ontdekt dat een hechte vriendschap tussen twee kerels wonderen verricht voor de gezondheid. 

Onderzoekers van de Stanford-universiteit beweren dat een bromance – net zoals een romantische relatie – stress vermindert. Zelfs in die mate dat mannen er langer door kunnen leven.

Toegegeven, de studie, die gepubliceerd werd in het vakblad Neuropsychopharmacology, werd niet uitgevoerd bij mannen maar bij ratten. De Amerikaanse wetenschappers stopten verschillende beestjes samen in een kooi. Als de ratten onder milde stress stonden, gedroegen ze zich socialer en kropen ze dichter bij elkaar. Daarnaast kwam er ook meer van het stofje oxytocine vrij in de lichamen van de bevriende dieren. Dit hormoon staat erom gekend om stress te verminderen.

“Mannen krijgen doorgaans heel wat verwijten of flauwe moppen naar hun hoofd geslingerd als ze een hechte vriendschapsrelatie hebben met een andere man”, aldus onderzoekster Elizabeth Kirby. “Maar een bromance is net positief. Mannen – zelfs mannelijke ratten – hebben na een vermoeiende dag nood aan een knuffel. Ook van hun beste vrienden.”