Haty Haty: “Dit is een plaat vol pretentie”

Een goede plaat kan tegenwoordig niet meer zonder een streepje elektro, en dat heeft ook indierocker Blaudzun goed begrepen. Voor zijn nieuwste project Haty Haty haalde hij zijn landgenoot en elektroproducer David Douglas aan boord. Het resultaat is de perfecte mix tussen de twee werelden: de duistere beats van Douglas die heerlijk worden ingeduffeld door het mysterieuze stemgeluid van Blaudzun-zanger Johannes Sigmond.

Het lag bijna voor de hand dat het duo ooit met een gezamenlijk project naar buiten zou komen. Als vrienden delen Johannes en David al jaren lief en leed, als Haty Haty delen ze vanaf nu een plaat, een podium en een interviewslot.

Johannes: “David en ik koesteren al jaren wilde plannen om samen iets te doen. Op een gegeven moment heb je maar één keuze: ofwel ga je over tot actie, ofwel steek je die plannen voor altijd in de koelkast. Toen we vorig jaar in februari plots beide een gat in onze agenda hadden, hebben we niet getwijfeld.”

Nochtans is samen een plaat maken niet zonde risico’s. Hoe hebben jullie teleurstellingen en creatieve conflicten weten te vermijden?

David: “Door zonder verwachtingen aan dit project te beginnen. Vooraf hebben we bewust niet met elkaar gesproken over de krijtlijnen van deze plaat. Johannes is aan m’n deur komen kloppen, en dan zijn we linea recta de studie in gedoken.”

Johannes: “Mijn manager had het daar wel moeilijk mee. Hij vroeg me wat hij van dit project kon verwachten, maar ik kon hem geen antwoord geven. Na een week hebben David en ik tegen iedereen gezegd: maak de agenda’s maar leeg, dit wordt een album.”

Jullie muziek klinkt rustig op de plaat, maar live wordt er wel op gedanst. Hoe verklaar je dat verschil?

David: “Het album en de concerten zijn voor ons twee verschillende werelden. Live proberen we er net iets meer pit in te steken. Tijdens de optredens is onze muziek is dus zeker beweegbaar, ik weet niet of ik het dansbaar zou noemen.” (lacht)

Johannes: “Voor mij was het belangrijk dat onze muziek niet vrijblijvend zou zijn. ‘High as the sun’ is een plaat vol pretentie. We grijpen graag de aandacht van de luisteraar. Ik zou het vreselijk vinden om van die liftmuziek te maken die enkel dient om de dode momenten tussen de verdiepen op te vrolijken. Dat is geen muziek, dat is muzak.”

David: “Ik heb mijn muziek weleens in een lift gehoord, maar daar had ik geen bezwaar tegen.”

In songs als ‘Nazaré’ komen personages aan bod die op het punt staan om een belangrijke stap in hun leven te zetten. Voelt dit voor jullie ook zo aan?

Johannes: “Ik ben altijd al gefascineerd geweest door mensen die aan een groots project beginnen, of hun veilige haven durven verlaten. Dat zijn de momenten waarom je het meest leert over jezelf en over de mensen om je heen. Dit project is nieuw en spannend, maar we kunnen niet in de toekomst kijken. Wie weet blijft het wel bij deze ene plaat.”

David: “We zullen eerst eens bekijken hoe het toeren ons bevalt.”

Mare Hotterbeekx

‘High as the sun’ is uit bij V2 Benelux. Op 12/03 speelt Haty Haty in De Studio in Antwerpen.