Duidelijke loonkloof bij ambtenaren onder Britse minister voor Gelijkheid

Ophefmakende cijfers bij het Britse ministerie voor Onderwijs: mannelijke ambtenaren verdienen er een pak meer dan hun vrouwelijke collega’s. Een pittig detail is dat de staatssecretaris voor Onderwijs ook de post van minister voor Vrouwen en Gelijkheid bekleedt. 

Uit cijfers van de Britse overheid blijkt dat mannelijke ambtenaren gemiddeld 22,30 pond (28,8 euro) per uur krijgen, terwijl vrouwelijke functionarissen zich tevreden moeten stellen met 20,54 pond (26,5 euro) per uur. Op jaarbasis dikt dat bedrag aan tot een verschil van 3.000 pond (3875 euro) tussen mannen en vrouwen.

Niet onbelangrijk is dat Nicky Morgan (foto-, de Britse staatssecretaris voor Onderwijs, ook de functie van minister voor Vrouwen en Gelijkheid uitoefent. De loonkloof bij het ministerie daalde de afgelopen jaren wel (van 1,89 pond per uur in 2012 naar 1,76 pond). De cijfers komen echter op het verkeerde moment, aangezien Morgan onlangs plannen aankondigde waarbij ze grote bedrijven met een duidelijke loonkloof publiekelijk aan de schandpaal wou nagelen.