Artsen willen meer kennis van vrouwelijke patiënt

Ruim acht op de tien doktersvinden het belangrijk dat in de gezondheidszorg meer aandacht komt voor verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke patiënten. Dat blijkt uit een gloednieuwe peiling onder 300 Nederlandse artsen, gehouden in opdracht van het vrouwennetwerk Women Inc.

Decennialang werd de vrouw achtergesteld in gezondheidsonderzoek. Anno 2016 geven huisartsen en specialisten eindelijk aan dat ze meer kennis willen vergaren over man-vrouwverschillen in psychologie, soorten aandoeningen en reacties op medicijnen. Zelfs 62% van de dokters stelt dat zij “beter in staat zouden zijn om de juiste diagnose te stellen”. Dat betekent dat gezondheidspatronen en ziektebeelden bij de vrouw in de praktijk lang niet altijd even juist worden ingeschat.

“Vroeger werd vooral medicijnonderzoek gedaan bij blanke mannen van vijftig jaar”, zegt Nefarma-directeur Gerard Schouw aan de Telegraaf. “De gedachte dat er één geneesmiddel was voor iedereen overheerste. Door voortschrijdende inzichten wordt steeds duidelijker dat bepaalde aandoeningen veel vaker voorkomen bij vrouwen. En dat ziekten bij hen ook voor hele andere symptomen kunnen zorgen dan bij mannen.”

 

Foto Pixabay