“Apen geloven in God”

Wetenschappers hebben ontdekt dat sommige chimpansees wel heel bizar gedrag vertonen: ze gooien met stenen tegen bomen en stapelen ze vervolgens opeen. Ze vermoeden dat de dieren de rituelen uitvoeren omdat ze in een god geloven. 

Door middel van camera’s konden de onderzoekers het gedrag van de apen bestuderen. Ze ontdekten dat de dieren stenen naar bomen dragen en daar een soort van altaar bouwden. De gedenkplaatsen waren eigenlijk niet meer dan een opeenstapeling van stenen.

Wetenschappers zagen meteen de gelijkenis met de zogeheten steenmannetjes, de stenenformaties die de weg wijzen of die begraafplaatsen aanduiden. De rituelen die de apen uitvoeren wijzen op religieus gedrag. De onderzoekers concludeerden in een artikel op Nature dat de bestudeerde apen geloven in een god.

Vandaag zijn er nog volkeren uit West-Afrika die deze handelingen uitvoeren om hun nabestaanden te herdenken. De rituelen zouden voortkomen uit het instinct.

Laura Kehoe, een van de betrokken wetenschappers, kreeg naar eigen zeggen kippenvel toen ze de beelden had bekeken. “Deze ontdekking kan een inzicht geven in de manier waarop menselijke rituelen zijn ontstaan”, schrijft ze.

Foto Pixabay