“Wrak van MH370 zal tegen juli gevonden worden”

A boy with his face painted with the missing Malaysia Airlines ill-fated flight MH370 logo looks on during a memorial event in Kuala Lumpur on March 6, 2016. Families of those lost on MH370 are preparing mark the upcoming second anniversary of when the Malaysia Airlines flight disappeared on March 8, 2014. / AFP / MOHD RASFAN

Vandaag is het twee jaar geleden dat vlucht MH370 van Malaysia Airlines spoorloos verdween. Volgens het hoofd van het Australische onderzoeksteam zal het vliegtuigwrak binnen enkele maanden gevonden worden.

Op 8 maart 2014 vertrok vlucht MH370 met 239 mensen aan boord in Kuala Lumpur in Maleisië naar de Chinese hoofdstad Peking. Martin Dolan, die het onderzoek naar het verdwenen vliegtuig onderzoekt, is ervan overtuigd dat het wrak in de 30.000 vierkante meter oceaan ligt die nog niet werd uitgekamd.

Volgens Dolan kwam het vliegtuig zonder brandstof te zitten en is het neergestort in het zuidelijke gedeelte van de Indische Oceaan, aan de kant van de West-Australische kust. Het totale gebied waar vlucht MH370 zou kunnen liggen, bedraagt zo’n 120.000 vierkante meter. Maandenlang zochten vier schepen in dat gebied naar een teken van leven, maar zonder resultaat. Er is reeds tussen de 85.000 en 90.000 vierkante meter uitgekamd, maar er blijft dus nog een risicogebied over van 30.000 vierkante meter. «We hebben al zo veel terrein onderzocht. Ik hoop dan ook dat ons volgende gesprek plaatsvindt wanneer we MH370 hebben gevonden. Dat zou ten laatste tegen juli moeten zijn», aldus Dolan tegen The Guardian.

Klacht

Vorige week werd nog op een strand in Mozambique een wrakstuk gevonden van een soortgelijk vliegtuig als de vermiste Boeing 777. Het wrakstuk moet echter nog geanalyseerd worden, maar is nog steeds niet overgebracht naar Australië, waar het onderzoek plaatsvindt. Intussen hebben de nabestaanden van twaalf Chinese passagiers die op de vlucht zaten een klacht ingediend tegen Malaysia Airlines. De internationale luchtvaartwet bepaalt dat men tot twee jaar na datum van ongeval een klacht kan indienen.

Foto AFP / M. Rasfan