Turkije vraagt EU om 3 miljard euro extra

Turkey Prime minister Ahmed Davutoglu gives a press conference after a bilateral meeting at the NATO headquarters in Brussels on March 7, 2016. Turkey ratcheted up its demands for helping the EU with the migrant crisis at a high-stakes summit in Brussels on March 7, demanding an extra three billion euros in aid in return for its cooperation. Under the last-minute proposals by Turkish Prime Minister Ahmet Davutoglu, the 28-nation bloc would also bring forward visa-free travel for Turks to June, and speed up its EU membership bid. / AFP / JOHN THYS

De Turkse premier Ahmet Davutoglu heeft aan de Europese Unie 3 miljard euro extra gevraagd voor de opvang en integratie van vluchtelingen in eigen land. In ruil voor de extra middelen wil Turkije ook meer doen om de vluchtelingenstroom richting Europa in te dammen.

Dat heeft Europees Parlementsvoorzitter Martin Schulz bevestigd op een Europese top met Turkije over de vluchtelingencrisis. Voor de jaren 2016 en 2017 heeft de EU al een bedrag van 3 miljard euro toegezegd om onder meer de toegang van vluchtelingen tot de arbeidsmarkt en het onderwijs te verbeteren. Nu vraagt de Turkse premier Davutoglu om 3 miljard euro extra te investeren voor het jaar 2018.

Terugsturen

In ruil voor de financiële bijdrage van Europa is Turkije bereid meer te doen om de migratiestromen naar Griekenland te stoppen. Het voorstel dat op de Europese top op tafel ligt, bestaat uit het terugsturen van asielzoekers uit de EU naar Turkije, in ruil voor het gecontroleerd opnemen van vluchtelingen uit Turkije. Zo zou voor elke Syriër die de EU terugstuurt, één Syriër vanuit Turkije worden overgebracht naar Europa. Het plan moet migranten duidelijk maken dat het geen zin heeft om de oversteek te maken, omdat ze toch teruggestuurd worden.

Daarnaast zou Turkije ook willen dat Turken vanaf juni zonder visum naar de EU kunnen reizen. De oorspronkelijke timing hiervoor was oktober 2016.

EU-lidmaatschap

Premier Davutoglu heeft ook laten weten dat hij hoopt dat deze top «een nieuw tijdperk van de relatie tussen Turkije en de EU inluidt». Turkije wil graag lid worden van de EU, maar dat is in de praktijk ver weg. Afgelopen vrijdag nog nam de Turkse overheid de oppositiekrant Zaman over, wat door Europa beschouwd wordt als een inperking van de persvrijheid.

Foto AFP / J. Thys