Take off your career at Brussels Airport

Meer dan 60.000 mensen werken op en rond Brussels Airport. De luchthaven is zelfs de tweede economische groeipool van het land met een brede waaier aan beroepen. De grote diversiteit aan jobs op de luchthaven heeft al velen verrast.

“Wie spreekt over Brussels Airport denkt vaak aan piloten, stewards of check-in agenten. Die lopen hier inderdaad rond, maar er zijn nog zo veel andere jobs te vinden in de 260 bedrijven die actief zijn op de luchthaven. De meeste jobs zijn operationele functies: bagage-afhandeling, check-in en beveiliging maar ook in restaurants en winkels werken heel wat mensen. En dan zijn er uiteraard ook de managementfuncties”, zegt Simon De Maeseneer, Employment Manager bij Brussels Airport.

In totaal werken 60.000 mensen voor de luchthaven, het gaat om 20.000 directe en 40.000 indirecte jobs. Brussels Airport heeft ook de ambitie om over tien jaar, tegen 2025, 10.000 extra jobs te creëren. Een nieuwe route bijvoorbeeld brengt meteen heel wat jobs met zich mee. Zo zorgde de nieuwe dagelijkse vlucht tussen Tokio en Brussels Airport van de Japanse vliegmaatschappij All Nippon Airways in oktober voor meer dan 100 nieuwe directe jobs, en een veelvoud aan indirecte jobs bijvoorbeeld in de toeristische sector.

Ook op Brucargo, de vrachtafdeling, zijn heel wat jobs te vinden. Zo’n 5.000 om precies te zijn. Vrachtvervoer en passagiersvervoer gaan hand in hand op de luchthaven. “Weinig mensen weten dit, maar op elk passagiersvliegtuig vliegt namelijk ook vracht mee. Zo raken pakjes, medicijnen, electronica en andere producten op hun eindbestemming in een recordtempo en zonder lange wachttijden. Sommige passagiersvluchten zouden soms niet rendabel zijn, mocht er geen vracht aan boord meevliegen. Neem je cargo aan boord weg, zou een heel aantal, vooral long haul verbindingen wegvallen.”

Brucargo is zonder meer trendsetter in temperatuurgevoelig transport, zoals geneesmiddelen of bederfbare goederen. “Medicijnen vereisen bijzondere opslag-en transporttechnieken en alle partners op Brucargo zijn gecertifieerd voor temperatuurgevoelig transport. Wat bederfbare goederen zoals vis, groenten, fruit en bloemen betreft, kunnen we onze klanten een snelle service aanbieden zodat de goederen onmiddellijk op de vroegmarkten geraken of in de Belgische winkels liggen. Daarom kiezen veel bedrijven voor een rechtstreekse levering van hun goederen in Brussel in plaats van op de andere ons omringende internationale luchthavens.”

Altijd 400 openstaande vacatures
De luchthaven is permanent op zoek naar nieuwe mensen. “Gemiddeld staan 400 functies op de luchthaven open. Maar ik merk wel dat veel mensen niet weten welke jobs hier allemaal beschikbaar zijn. Het blijft een uitdaging om Brussels Airport als werkgever meer bekend te maken en de juiste mensen aan te trekken”, zegt De Maeseneer.

“Voor ons is niet enkel het diploma of het cv belangrijk maar ook de motivatie en de attitude van de kandidaten. Dan hebben we het vooral over flexibiliteit want het is hier niet werken van nine-to-five. Een luchthaven stopt nooit met draaien, ook niet in het weekend of ‘s nachts. Hebben de kandidaten de juiste instelling om de beste service aan onze klanten te leveren? Daar kijken we naar bij de selectie en vanzelfsprekend is ook meertaligheid belangrijk.”