Mysterie opgelost: zo kijkt een hond naar zijn baasje

De meeste hondenliefhebbers vragen het zich af: geeft hun favoriete viervoeter écht om hen? Of schenkt hij zijn baasje aandacht om beloond te worden met hondenkoekjes? Mexicaanse onderzoekers hebben ontdekt dat de band diepere wortels heeft dan gedacht. 

Wetenschappers hebben nog steeds niet achterhaald hoe een hond zich precies voelt. Wel hebben ze ontrafeld hoe de dieren kijken naar hun baasje. Onderzoekers van de National Autonomous University of Mexico hebben zeven honden getraind, zodat ze doodstil konden blijven liggen in een scan. Op die manier kon de hersenactiviteit van de viervoeters worden onderzocht. De dieren kregen 100 plaatjes te zien: 50 tekeningen van mensen en 50 afbeeldingen van alledaagse voorwerpen.

Gezicht

Zodra de honden naar het gezicht van hun baasje keken, zagen de wetenschappers een opvallende hersenactiveit. In het gebied waar emoties en herinneringen ontstaan, ontwikkelde zich merkbaar meer activiteit bij het zien van de mensen dan bij de plaatjes van voorwerpen.

“Op basis van deze bevindingen besluiten we dat het menselijke gezicht speciaal is voor honden”, vertelt hoofdonderzoeker Luis Concha aan The Huffington Post. “Het is op zich opmerkelijk dat honden hun baasje herkennen aan hun gezicht. Wilde honden onderscheiden hun soortgenoten namelijk vooral via lichaamstaal en -geur.”

Foto Pexels