Beroemdheden schrijven open brief voor Internationale Vrouwendag

epa02494260 US showhost Oprah Winfrey (R) is kissed by Irish singer Bono during her show on the steps of the Sydney Opera House in Sydney, Australia, 14 December 2010. The episodes are scheduled to air in the US and Australia in January 2011. EPA/TRACEY NEARMY AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Oprah Winfrey, Meryl Streep, Elton John, Charlize Theron, Muhammed Ali, Bono en nog vele andere beroemdheden hebben in het teken van het Internationale Vrouwendag samen een open brief geschreven waarin ze aandacht vragen voor jonge vrouwen in arme landen.

De sterren kaarten aan dat maar liefst 62 miljoen meisjes over de hele wereld geen recht op onderwijs krijgen en dat 500 miljoen vrouwen niet kunnen lezen. In Afrika is driekwart van de nieuwe hiv-besmette jongeren van het vrouwelijke geslacht. Bovendien lijdt bijna de helft van de Afrikaanse vrouwen aan bloedarmoede, met vaak moedersterfte tot gevolg.

“Nergens op aarde hebben vrouwen evenveel kansen als mannen”, staat in de brief. “In het debat dat overal volop gevoerd wordt, ontbreken de vrouwen die het hardst geraakt worden. Dit moet veranderen. Het gevecht voor gendergelijkheid is mondiaal.”

 

EPA / T. Nearmy