Utrecht installeert speciale verkeerslichten

A combination of pictures taken on May 12, 2015 shows new traffic lights showing female same-sex couples in Vienna. On the occasion of the upcoming Life Ball, the Eurovision Song Contest and the Rainbow Parade in Vienna, the Austrian capital with its new traffic lights wants to promote tolerance and raise awareness to better road safety. AFP PHOTO / DIETER NAGL / AFP / DIETER NAGL

Wie voor het verkeerslicht staat in Utrecht, zal binnenkort niet meer op de klassieke rode lichtbol moeten kijken. De stad verandert enkele verkeerslichten naar de zogenoemde ‘homoverkeerslichten’.

Op de plaats van de rode, oranje of groene bol zal dan een koppeltje verschijnen in de kleur die aangeeft of je al dan niet moet stoppen. Het stel zal bestaan uit figuurtjes van hetzelfde geslacht om aan te tonen dat zij welkom zijn in Utrecht en dat er geijverd wordt voor gelijke rechten voor homoseksuelen en lesbiennes.

De verkeerslichten komen op de kruising van de Daalsesingel en de Knipstraat te staan. Dat ligt buiten het stadscentrum, en kan daarom sneller vervangen worden door de nieuwe lichten. Het project kost 1.200 euro. Dinsdag wordt het eerste licht geïnstalleerd.

Utrecht volgt daarmee het voorbeeld van Wenen, waar een jaar geleden de eerste ‘homoverkeerslichten’ hun intrede deden. Intussen is er al interesse voor de verkeerslichten vanuit Portugal, Oostenrijk, Duitsland, Noorwegen en Zweden.

Foto: Belga / D. Nagl