Sociaal experiment: hoe zou jij reageren op een dronken bestuurder?

Patrick heeft zo’n stuk in de kraag dat hij zich zwalpend naar zijn auto sleept. Eenmaal achter het stuur, maakt hij aanstalten om van Luik naar Charleroi te rijden. Maak je geen zorgen: de man is niet echt dronken. Hij maakt deel uit van een sociaal experiment. Eentje dat pijnlijk duidelijk maakt dat slechts weinig mensen ingrijpen als ze een ladderzatte chauffeur zien. 

Het sociaal experiment werd uitgevoerd door de Brusselse organisatie “Would You React” op een markt in Luik. De acteur speelt zijn rol met verve en laat overduidelijk zien dat hij straalbezopen is. Desondanks is er maar één man die durft ingrijpen en de autobestuurder berispt. “Leg uw moter stil. Er staat iemand met een baby achter u”, klinkt het.

“We weten niet altijd wat we moeten doen in zo’n situatie”, verontschuldigt een oudere dame zich. “Hij gaat toch niet naar ons luisteren, want we zijn vrouwen.”

“De enige raad die we kunnen geven, is om zo snel mogelijk de politie te bellen”, vertelt de woordvoerder van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid aan De Morgen. “Geef de locatie door waar de auto zich bevindt, eventueel de nummerplaat van de persoon in kwestie. Als de situatie echt erg is, mag u proberen de sleutels van de bestuurder af te nemen. Alcohol is verantwoordelijk voor ongeveer tweehonderd doden per jaar op onze wegen, dat blijft een plaag.”

[polldaddy poll=”9335605″]