Russische straatmuzikanten moeten auditie doen voor beste plekjes

Het drukbezochte metronetwerk van Moskou is een populaire plaats voor straatmuzikanten om hun kunst wereldkundig te maken. Vorig jaar trad de politie vaak hardhandig op tegen de muzikanten, maar nu worden hun voorstellingen gereguleerd.

Sterker nog, straatmuzikanten moeten eerst auditie doen voor de Russische muziekwereld voor ze toestemming krijgen om op te treden op één van de vijftien plaatsen. Een jury waarin onder andere de boyband Chelsea, de kitscherige rockgroep Gorky Park en de winnaar van de lokale versie van ‘The Voice’ zetelen, zal beslissen welke muzikant die metrotunnels zal opvrolijken.

De eerste vierhonderd muzikanten die zich aanmelden, krijgen garantie op een persoonlijke auditie. De helft van hen zal daadwerkelijk de mogelijkheid krijgen om één van de vijftien plekjes in te boeken. Het stadsbestuur van Moskou haalde de mosterd voor dit initiatief bij andere metropolen. Zo moeten straatmuzikanten in Londen eerst optreden voor een panel van experten uit de muziekindustrie, voordat ze een vergunning krijgen.

Het metronetwerk van Moskou is qua bezoekersaantal een van de grootste ter wereld. Dagelijks passeren er gemiddeld zeven miljoen pendelaars en op werkdagen ligt dat gemiddelde zelfs op negen miljoen. Sommige stations zijn bovendien prachtig versierd en zijn heuse ‘paleizen voor het volk’.