Wetenschappers ontdekken de ware identiteit van Banksy

Onderzoekers van de Queen Mary Universiteit in Londen beweren de ware identiteit van de Banksy te kennen. Na het opstellen van een geoprofiel, ontdekten zij dat het niemand anders kan zijn dan Robin Gunningham.

Onderzoek van The Mail on Sunday beweerde in 2008 al dat Robin Gunningham de man is achter ’s werelds bekendste graffiti. Een wetenschappelijk onderzoek, waarbij een geoprofiel werd opgesteld aan de hand van de vermoedelijke werken van Banksy, bevestigt die bewering nu.

Het geoprofiel is een statisch model waarbij 140 werken in Londen en Bristol in kaart werden gebracht. De onderzoekers legden uiteindelijk tal van hotspots, ofwel buurten waar relatief meer werken opdoken, bloot. Die wijzen naar een pub, een adres in Bristol en drie adressen in Londen. Volgens openbare gegevens woonde Robin Gunningham steeds in de buurt van deze hotspots.

De onderzoekers geven aan fan te zijn van Banksy en geloven niet dat ze zijn identiteit ontdekt hebben. “Ik dacht eraan om de tien meest waarschijnlijke verdachten uit te kiezen, ze te evalueren en geen enkele bij naam te noemen. Het kwam er echter snel op neer dat er maar één serieuze kandidaat is en we weten allemaal wie dat is. Als je Banksy en Gunningham googelt, krijg je 43.500 resultaten.  Het zou me echt verbazen als Gunningham Banksy niet is, zelfs zonder onze analyse”, getuigt bioloog en mede-auteur Steve Le Comber aan BBC.

Geoprofilering is een techniek die in de criminologie al gebruikt wordt om meervoudige overtreders te lokaliseren. In de biologie is de methode nuttig om broeihaarden van ziektes als malaria te ontdekken.