Vogeluitwerpselen veroorzaken stillegging kerncentrale

Een kerncentrale net buiten New York schakelde zichzelf in december uit. Drie dagen lang produceerde een van de reactoren op Indian Point geen stroom meer. Een nader onderzoek legt de schuld nu bij een gevleugelde boosdoener. 

Volgens AP ontdekte Entergy Corp. dat een elektrische storing op het hoogspanningsnet ervoor zorgde dat het veiligheidssysteem van de centrale in werking trad. Die storing werd veroorzaakt toen een elektrische boog ontstond tussen draden van een hoofdleiding in een mast. Die vlamboog ontstond volgens het rapport dankzij het “druipen van vogels”.

“De generator schakelt zichzelf automatisch uit als die merkt dat er elektriciteit is die nergens naartoe kan”, licht Jerry Nappi, woordvoerder van Entergy, toe. Welke soort vogel de dader was, is niet geweten maar voor de zekerheid zijn er vogelverschrikkers geplaatst. Nappi gaf ook te kennen dat hij nog nooit een soortgelijk geval had meegemaakt.

De Amerikaanse Nuclear Regulatory Commission zegt dat dieren af en toe stroomstoringen veroorzaken, maar dat het toch eerder zeldzaam is en dat knagende eekhoorns vaak de dader zijn.