Dit is waarom je hoofdpijn krijgt als je naar een 3D-film kijkt

Twee derde van de mensen die naar een 3D-film kijkt, heeft achteraf wel eens last van hoofdpijn. Een Russisch team van wetenschappers onderzocht deze klachten en wat blijkt: het probleem ligt vaak aan de beelden zelf.
door
delphine
Leestijd 1 min.

Lange tijd werd aangenomen dat het probleem van hoofdpijn lag aan slechte kwaliteit van de brillen, projectoren en simpelweg het feit dat onze ogen nog niet gewend zijn aan deze snelle, flitsende beelden. Maar het tegendeel is bewezen door een onderzoekers van de Lomonosov Moscow State Univerisity. Zij konden achterhalen dat het probleem ligt bij fouten in de beelden zelf.

Dmtry Vatolin, leider van het onderzoek, bekeek 105 films in 3D en trof meer dan 10.000 ‘verdachte' scènes aan. De grootste ‘fout' die hij opmerkte was het omwisselen van linker- en rechterbeelden in een shot of scène. Onze hersenen kunnen zo'n omwisseling moeilijk rechtzetten en het is daar dat de hoofdpijn zich ontwikkeld. In 21% van de films die Vatolin bekeek, kwam zo'n fout voor.

De Russische onderzoekers zijn er zeker van dat de filmproducties er in de toekomst meer op gaan letten zodat zulke technische fouten niet meer voorkomen. Er werden onder andere gewisselde beelden teruggevonden in films als ‘Avatar' en ‘The Chronicles of Narnia'. Ook bij 3D-producties binnen het horrorgenre kwamen foutjes vaker voor omdat zij het meestal moeten doen met weinig budget.

EPA/ A. Gombert