Bezoek Obama aan Cuba duwt toeristen naar verboden strand

President Obama bezoekt later deze maand Cuba. Het historische bezoek heeft zoals elk staatsbezoek heel wat praktische gevolgen, maar dit keer brengt het Amerikaanse toeristen in verleiding om hun wet te overtreden.

Nadat Cuba en de Verenigde Staten decennialang op gespannen voet leefden, lijken de relaties de laatste jaren enkel te verbeteren. Zo opende de Amerikaanse president een tijdje de diplomatische relaties opnieuw. Dat werk zal hij later deze maand kronen met een bezoek aan de eilandstaat.

Om dat bezoek in goede banen te leiden, worden Amerikaanse toeristen geweerd uit Havana terwijl Obama er is. Alle hotels in de Cubaanse hoofdstad moeten hun Amerikaanse bezoekers onderbrengen in het Varadero Resort, op een uurtje rijden. Het resort is een populaire toeristische bestemming, met hemelblauw water, parelwitte stranden en luxueuze hotels. Maar net daar wringt het schoentje.

De Amerikaanse wet verbiedt zijn burgers immers om Cuba te bezoeken voor toeristische doeleinden. Zelfs na de versoepelingen van de embargo’s tegen Cuba, mogen Amerikanen in principe enkel afreizen naar de eilandstaat voor educatieve of culturele redenen. In Havana, waar er geen gebrek is aan culturele activiteiten is dat in principe geen probleem. Luieren in een resort aan een prachtig strand valt toch eerder onder de noemer toerisme.

“Het zal moeilijk worden voor de Amerikaanse bezoekers om toerisme te vermijden terwijl ze omringd zijn door witte stranden, turquoise water en all-you-can-eatbuffetten en -bars. Maar we gaan ons best doen”, vertrouwt Collin Laverty, voorzitter van Cuban Educational Travel toe aan Reuters.