Vijf alternatieve shophotspots

Dat je in Parijs, New York en Milaan moet zijn om te shoppen, is een open deur intrappen. Er zijn ook heel wat andere steden die stilaan uitgroeien tot echte shophotspots.

Istanboel

Istanboel

Enkel de Grand Bazaar (foto) is al een goede reden om als shopliefhebber naar Istanboel af te zakken. Het is een van de oudste en grootste overdekte markten ter wereld, en telt maar liefst 61 straten en 3.000 winkeltjes. Luxeliefhebbers komen aan hun trekken in V2K Designers, waar je hippe kleding van onder meer Alexander Wang, Christopher Kane, Acne en de Turkse trots Hussein Chalayan vindt. Verder kunnen fashionista’s hun hart ophalen in shoppingscentra als Akmerkez, Forum Istanbul, Kanyon, Metrocity, Akmerkez, Istinye Park… of in de steeds populairdere Karakoy- en Galata-wijken.

Berlijn

Berlijn

Berlijn is de bakermat van de hipsters. De Duitste hoofdstad heeft niet alleen een aparte selectie van onafhankelijke outletwinkels en designershops in de aanbieding, maar ook unieke winkelcentra. Zo kan je in Bikini Berlin (foto) shoppen in de pop-up -en flagshipstores en tentoonstellingen bezoeken, maar ook een blik werpen op de apen in de zoo. Wie van wat meer glamour houdt, kan terecht in het grootste en meest exclusieve winkelcentrum van Berlijn, KaDeWe. Je vindt er alle toonaangevende merken, nieuwe mode, lekker eten en zelfs schoonheids- en spabehandelingen.

Philadelphia

Philadelphia

Heel wat toeristen zien Philadelphia over het hoofd wanneer ze in de Verenigde Staten zijn. Toch valt er heel wat te beleven, niet alleen voor cultuur- en geschiendenisliefhebbers, maar ook voor winkelfanaten. Philly is een waar shopwalhalla met unieke boetiekjes en vintagewinkels rond 13th street, meer dan driehonderd juweliers op Jewelers Row en het grootste winkelcentrum van Amerika, de King of Prussia Mall. Bovendien betaal in de stad geen belastingen op kleren en schoenen.

Firenze

firenze (2)

Ben je de drukte van Milaan of Rome beu, maar wel op zoek naar de Italiaanse mode en design? Dan is Firenze een mooi alternatief. De stad in Toscane staat vooral bekend voor haar leer, gouden sieraden, en wijn en olijfolie. In veel winkels kun je dan ook prachtige leren tassen, handtassen, portefeuilles en riemen kopen. Bovendien liggen de prijzen er vaak lager dan in andere grote Italiaanse steden. Designkledij van Armani, Gucci en Ferragamo vind je op de elegante Via de’ Tornabuoni, maar ook op de Via della Vigna Nuova en de omliggende straten. Voor wie dat prijskaartje iets te hoog is, vindt vast iets van zijn gading in de grote ouletwinkels van onder meer Fendi, Prada en Dolce & Gabbana.

Kaapstad

Kaapstad

Kaapstad is een diverse stad die beïnvoed is door verschillende culturen, dat merk je ook als shopper meteen. Zo kan je voor typisch Afrikaanse prullaria dagelijks terecht op Green Market Square, stellen kunstenaars hun werk tentoon op Hout Bay en vind je in de winkelcentra ook heel wat shops met een duidelijke Europese link. Voor het grootste centrum,  Victoria & Alfred Waterfront moet je aan de oude haven zijn (foto). Omdat het veel toeristen trekt, liggen de prijzen wat hoger dan in de twee andere grote winkelcentra, het sprookjesachtige Canal Walk en Cavendish Square, waar de vooral de lokale bevolking gaat shoppen. Wie deze massaconsumptie wil vermijden, kan terecht in buitenwijken als Woodstock of Simonstown, waar de winkels veel pittoresker zijn.