Slaaptekort zorgt voor dezelfde vreetbui als marihuana

Verlang je na een korte nacht ook naar een lekker vettige pizza, pita of hamburger? Dan ben je niet alleen. Wetenschappers van de University of Chicago hebben ontdekt dat een gebrek aan slaap net zoals cannabis zorgt voor chemische veranderingen in je hersenen. Hierdoor zou je zin krijgen in junkfood. 

Het lijstje van negatieve effecten van een slechte nachtrust lijkt eindeloos: concentratieproblemen, een slecht humeur en een verzwakte weerstand. Nu kunnen we daar dankzij onderzoekers van de University of Chicago ook een hoger risico op gewichtstoename aan toevoegen. Ze stellen dat slaaptekort een vergelijkbaar effect heeft op je brein als marihuana roken.

Het is al langer geweten dat ‘wiet’ het endocannabinoïde-systeem van de hersenen activeert. Hierdoor produceert het lichaam ook meer stoffen die je doen hunkeren naar vettig voedsel, zelfs als je niet hongerig bent. Een slaaptekort zou op soortgelijke manier ook tot overeten leiden.

Meer zoet, zout en vet

Dat besluiten de wetenschappers na een studie met 14 gezonde mannen en vrouwen. De vrijwilligers werden in twee groepen gedeeld. De eerste groep mocht 8,5 uur per nacht slapen, terwijl de andere groep zich tevreden moest stellen met 4 uur per nacht. Alle deelnemers kregen eten voorgeschoteld om 9, 14 en 19 uur. Na vier dagen werden de groepen gewisseld. Aan het eind van elke sessie werd hen een all you can eat maaltijd aangeboden.

De proefpersonen die weinig tijd in bed hadden doorgebracht, aten gemiddeld 300 kcal meer. Ook lieten ze zich sneller verleiden door zoete, zoute en vette dingen zoals snoep en chips. Daarnaast bevestigen de bloedtesten dat degenen die minder lang sliepen, een grotere hoeveelheid endocannabinoïden hadden.