Time to eat: Penne met courgette en aubergine

Belgen denken bij pasta steevast aan pesto of Bolognese, maar veel Italianen eten hun geliefde deegwaren liever zonder saus. Deze week volgen we hun voorbeeld met een fris penne-gerecht.
door
Maarten
Leestijd 2 min.

Wat heb je nodig ? (voor 4 personen)

  • 400 gr penne rigate
  • 1 aubergine
  • 1 courgette
  • 2 sjalotjes
  • 2 teentjes look
  • Verse munt
  • Verse basilicum
  • Parmezaanse kaas
  • Olijfolie
  • Zwarte peper
  • Zout
  • Zo maak je het

  • Snij de courgette en de aubergine in schijfjes met een diameter van zo'n halve centimeter. Versnipper de sjalotten en plet de look. Verwarm een flinke scheut olijfolie in een ruime pan en laat de sjalotten en de look even stoven, zonder te kleuren.
  • Breng ondertussen een ruime hoeveelheid gezouten water aan de kook. Laat de penne een minuutje minder lang koken dan op de verpakking staat aangegeven.
  • Doe de aubergine en courgetteschijfjes in de pan met de look en de sjalotten. Bak ze al roerend, om te vermijden dat ze aanbranden en teveel olijfolie absorberen. Vooral aubergines zijn echte sponzen. Eventueel kan je overtollig vet vermijden door de aubergines vooraf een zoutbad te geven, al krijg je die zoute smaak er nooit meer helemaal uit. Hou daar rekening mee.
  • Giet de penne af en doe ze met een klein beetje van het kookvocht in de pan met de groenten. Roer alles door elkaar en vul de verschillende borden. Werk af met een flinke draai van de pepermolen, wat parmezaanschilfers en een royale hoeveelheid verse munt- en basilicumblaadjes, die je grofweg verscheurt. Vergeet niet vooraf de steeltjes van de muntblaadjes te verwijderen.
  • Klaar in 20 minuten