Geld maakt gelukkig

Geld maakt gelukkig, op voorwaarde dat je het uitgeeft aan goede dingen. Dat beweren drie bekende onderzoekers van de Harvard-universiteit. Jammer genoeg hebben de meeste mensen niet voldoende basiskennis over geluk, waardoor ze hun bescheiden fortuin spenderen aan de verkeerde dingen.

Op basis van decennialang wetenschappelijk onderzoek konden de wetenschappers enkele gulden regels bepalen voor het uitgeven van geld. Hun belangrijkste tip is dat je best geen geld spendeert aan spullen. Het probleem met objecten is dat ze snel wennen. En eens je eraan gewend bent, geef je er minder aandacht aan, vergeet je het en brengt het uiteindelijk geen geluk meer op.

Wat je wel moet doen? Geef je over aan veel kleine luxe-uitspattingen en ervaringen. Die hoeven trouwens niet ontzettend groot te zijn, integendeel. Volgens de drie wetenschappers is de frequentie belangrijker dan de intensiteit. Want hoe meer nieuwigheid, verrassing, onzekerheid en afwisseling, hoe minder vatbaar je bent voor gewenning.

Denk bijvoorbeeld aan een korte stedentrip, een lunch buitenshuis, een massage of een overnachting in een luxueuze bed and breakfast. Onderneem die ervaringen bovendien zoveel mogelijk met familie en vrienden, want er is niets waar je zo opgewekt van wordt dan dat.

Foto Pixabay