Noord-Korea negeert sancties en vuurt opnieuw raketten af

Anti-North Korea activists shout slogans during a demonstration in Seoul on March 1, 2016. North Korea must pay the price for its latest nuclear test and rocket launch, South Korean President Park Geun-Hye said, vowing to pressure Pyongyang into accepting denuclearisation as its only viable option for survival. AFP PHOTO / Ed Jones / AFP / ED JONES

Kort na de stemming van de Verenigde Naties om nieuwe sancties op te leggen aan Noord-Korea, heeft Pyongyang verschillende korteafstandsraketten afgevuurd vanop de oostkust. Dat heeft Zuid-Korea gemeld.

De raketten werden om 10 uur (2 uur Belgische tijd) afgevuurd vanop Wonsan, aldus een woordvoerder van het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie. Het gaat om zes raketten, die in zee zijn beland. Het is nog onduidelijk over welk type het precies gaat. Pyongyang wil door het afvuren van de raketten een duidelijk signaal geven aan de rest van de wereld.

Buurland Zuid-Korea maakt zich ernstig zorgen. «De regering werkt samen met de rest van de wereld om een einde te maken aan de tirannie in Noord-Korea, die de vrijheid onderdrukt en de mensenrechten schendt», aldus de Zuid-Koreaanse president Park Guen-hye.

Sancties

Woensdag nog keurde de VN-Veiligheidsraad unaniem de nieuwe strafmaatregelen tegen Noord-Korea goed. De Verenigde Staten en China hadden de sancties opgesteld na de Noord-Koreaanse kernproef van 6 januari en een test met een ballistische raket. Deze acties werden wereldwijd sterk veroordeeld. De sancties houden onder meer in dat alle vracht van en naar Noord-Korea voortaan aan een inspectie worden onderworpen. Op die manier heeft het regime minder geld om zijn militaire programma’s uit te voeren. Ook komt er een verbod op de verkoop of levering van handwapens. Het zijn de strengste sancties die in 20 jaar tijd tegen het land zijn genomen.

Foto AFP / E. Jones