Trump en Clinton op weg naar nominatie

Met alle stemmen geteld zijn Donald Trump en Hillary Clinton als grote winnaars van Super Tuesday uit de bus gekomen. Trump kon acht van de elf staten binnenhalen, Clinton won in zeven staten.
door
Jolien
Leestijd 2 min.

Dinsdag 1 maart vond de belangrijkste dag van de Amerikaanse voorverkiezingen plaats: Super Tuesday. In maar liefst twaalf Amerikaanse staten trokken kiezers naar de stembus om hun voorkeur te geven. Ruim 20% van alle afgevaardigden werden toebedeeld: 600 bij de Republikeinen en rond de 1.000 bij de Democraten. Bij de Republikeinen sleepte Donald Trump zeven van de elf staten in de wacht, waardoor hij op dit moment 314 van de 1.237 afgevaardigden heeft.

Maar ook zijn concurrenten scoorden. Zo boekte de conservatieve Ted Cruz winst in zijn thuisstaat Texas en mag hij in totaal vier overwinningen op zijn naam schrijven. Hij heeft in totaal de steun van 216 afgevaardigden en blijft erin geloven: «Onze campagne is de enige die Donald Trump heeft verslagen en kan verslaan». Senator Marco Rubio haalde in Minnesota met 36,8% en twaalf afgevaardigden een overwinning binnen, zijn eerste van de huidige voorverkiezingen. Momenteel heeft hij 10 delegates achter zich kunnen scharen.

Bij de Democraten maakte Hillary Clinton haar favorietenrol waar, maar kon niet overal een eerste plaats veroveren. De strijdvaardige Bernie Sanders won niet enkel overtuigend in zijn thuisstaat Vermont met 86,2%, maar ook in Oklahoma, Minnesota en Colorado. In februari streek de socialist ook al in New Hampshire de winst op. Clinton zegevierde echter in elk geval in de gemiddeld grotere staten en haalde duidelijk een hoger aantal afgevaardigden binnen. Intussen heeft de ex-First Lady de steun van 1.033 van de 2.383 afgevaardigden achter zich. Sanders heeft er 387 kunnen binnenhalen.

De komende weken staan opnieuw belangrijke voorverkiezingen op de kalender, waaronder die op 15 maart in de staten Florida en Illinois.

Foto AFP /DSK