Nieuwe drone kan eigenhandig bewegende objecten volgen

Illustration picture shows a drone flying during a demonstration at the official start-up of Idronect online platform for drone management, Tuesday 02 February 2016, at DronePort in Brustem, Sint-Truiden. BELGA PHOTO ERIC LALMAND

Het Chinese hightechbedrijf DJI heeft een nieuwe technologie ontwikkeld die een drone in staat stelt om op eigen houtje een bewegend object te detecteren en al filmend te volgen. Daar is geen gps-apparaat op de grond voor nodig, zoals dat bij vergelijkbare drones van andere fabrikanten wel vaak het geval is. Dat schrijft Engadget.

DJI’s vlaggenschip Phantom 4 is de opvolger van de populaire Phantom 3, een drone voor luchtfotografie en -videografie. Om een bewegend object te volgen hoeft de gebruiker enkel het object aan te tikken in de bijbehorende app. Daarin zijn ook live de beelden te zien die de camera, onderaan bevestigd op de drone, maakt van het object. Bovendien kan de gebruiker via de nieuwe functie ‘TapFly’ op een punt in de beelden tikken om de drone erheen te laten vliegen.

Daarnaast is de Phantom 4 uitgerust met een automatische obstakelontwijker. Met twee camera’s op de voorkant neemt de drone objecten waar die mogelijk in de weg staan, en vliegt hij er omheen. Als de drone achteruit vliegt, werkt die techniek weliswaar niet.

De Phantom 4 is vanaf half maart te koop in de Verenigde Staten. Daar kost het apparaat zo’n 1.400 dollar (ongeveer 1.290 euro). Wanneer de drone in België gereleaset wordt en hoeveel die hier zal kosten, is nog niet bekend.

Belga / E. Lalmand