Dagen Zonder Vlees: Met dank aan de schapen

Z
door
Charlotte
Leestijd 2 min.

o'n 89.105 enthousiastelingen hebben zich ingeschreven voor de vijfde editie van Dagen Zonder Vlees, de klimaatbewuste vastencampagne. Ook bij Metro gaan we de komende weken veggie. Elke week slooft een van de journalisten zich uit om de rest van de redactie warm te maken voor de vegetarische keuken. 

Week 4: Charlotte bakt halloumiburgers

Sinds mijn ontdekking van halloumi ben ik schapen oneindig dankbaar voor deze overheerlijke kaas. Ik ben er werkelijk verslaafd aan. In gebakken reepjes is halloumi op zich al een lekkernij, maar onlangs verraste mijn beste vriendin mij met dit verfijnde receptje.

Meer dan schapenkaas, wortels, eieren en bloem heb je voor deze vegetarische kaasburgers niet nodig. De grootste klus is de wortels schillen en raspen. Eenmaal dat gebeurd is, gaat het snel. Je raspt de helft van de halloumi (zo'n 100 gram voor twee personen) erbij, en bakt de andere helft van de kaasblok in sneetjes in de pan tot het een knapperig, goudbruin laagje krijgt.

In de kom met het wortel-halloumimengsel voeg je twee losgeklopte eieren toe en 20 gram bloem. Kruid naar eigen smaak en vorm vier hamburgerballetjes in je handen. Die bak je in de pan tot de buitenkant mooi krokant is. Wees wel voorzichtig als je de burgers omdraait, want het is nogal tricky om ze intact te houden. Het resultaat is een smeuiige compositie die knapperig, geurig, zacht en zoet is.

Als je een echte hamburger wil benaderen, dan stop je de gebakken burgers tussen een broodje of bak je er zoete-aardappelfrietjes bij. Serveer met een beetje gemengde sla of rucola, en laat het smaken! Het receptje komt overigens uit een origineel, gebruiksvriendelijk boek, ‘Vegalicious'. Na dat etentje bij mijn vriendin heb ik het meteen in huis gehaald. Who needs meat if you have halloumi?!

Charlotte De Cort