Daarom doet het deugd om af en toe te vloeken

Heb jij immer en altijd een arsenaal aan scheldwoorden klaarliggen? Dan ben je niet de enige, want af en toe sakkeren kan verdomd goed doen. Volgens de wetenschap heeft vloeken zelfs drie grote voordelen. 

1. Vloeken vermindert pijn

Richard Stephens, de auteur van het boek ‘Black Sheep: The Hidden Benefits of Being Bad’ onderzocht de reactie van het lichaam op een vloek. Hij vond dat mensen twee keer zo lang in ijswater konden staan als ze scheldwoorden mochten uitroepen. Tegelijk bleef hun hartslag meer stabiel en gaven ze zelf aan minder pijn te voelen.

Stephens vermoedt dat vloeken gepaard gaat met boze en agressieve emoties. Die zouden voor een golf aan adrenaline zorgen waardoor kortdurende pijnprikkels geremd worden. Hij noemt deze vorm van vloeken “irritatie vloeken”.

2. Vloeken schept een band met collega’s

Af en toe schelden schept in sommige gevallen een band tussen de collega’s. Als jullie een übervervelende dag achter de rug hebben en samen klagen, krijg je het gevoel dat je er niet alleen voor staat. Bovendien kan een vloekwoord de sfeer op de werkvloer wat minder gespannen maken.

Opgepast: begin op je eerste dag niet te sakkeren dat het een lieve lust is. Probeer er eerst achter te komen of het geapprecieerd wordt op kantoor, of net niet.

3. Vloeken helpt om een discussie te winnen

Raar maar waar: een stevige vloek kan helpen om je mening te ondersteunen. Onderzoekers van de Northern Illinois University lieten psychologiestudenten naar drie verschillende speeches luisteren over hetzelfde onderwerp. De deelnemers werden meer overtuigd door de toespraken die begonnen of eindigden met een beschimping dan de nette variant.

Een scheldwoord gebruiken in je betoog werkt alleen op de voorwaarde dat het publiek het gedeeltelijk eens is met je standpunt. Als je iemand moet overtuigen van jouw mening, zullen je agressieve uitbarstingen je alleen maar minder geloofwardig maken.