Trump en Clinton slaan hun slag

FORT WORTH, TX - MARCH 1: Voters line up to cast their ballots on Super Tuesday March 1, 2016 in Fort Worth, Texas. 13 states and American Samoa are holding presidential primary elections, with over 1400 delegates at stake. Ron Jenkins/Getty Images/AFP

In de Verenigde Staten heeft Super Tuesday plaatsgevonden: de hoogdag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Vandaag kennen we de verkiezingsuitslag van maar liefst elf verschillende staten

Dinsdag 1 maart 2016, Super Tuesday, wordt beschouwd als de belangrijkste politieke dag in de Verenigde Staten. Dit omdat er op die dag het grootste aantal staten voorverkiezingen houden en dus de meeste ‘delegates’ te verdienen zijn. De uitslag kan een presidentskandidaat daadwerkelijk kraken of maken.

De grote winnaars van Super Tuesday zijn Donald Trump en Hillary Clinton. Aan Republikeinse kant gaat Trump aan de haal met het meeste stemmen in zeven van de tien staten. Ted Cruz won in Oklahoma en thuisstaat Texas, terwijl Marco Rubio in Minnesota de voorkeur kreeg. Bij de Democraten werd er gestemd in elf staten, in zeven ervan wist Clinton het meeste kiezers te overtuigen. De overige vier, waaronder zijn eigen staat Vermont, gingen naar Sanders.

Bij de Republikeinen zijn er in totaal 624 van de 1.237 afgevaardigden te verdelen. En die afgevaardigden beslissen op de partijconventie, die na de voorverkiezingen plaatsvindt, welke kandidaat uiteindelijk aan de presidentsverkiezingen mag deelnemen. Verwacht wordt dat de miljardair eindigt met ruim 350 afgevaardigden, zo’n 30% van wat hij nodig heeft voor de nominatie als Republikeinse presidentskandidaat. Tot gisteren had Trump 82 afgevaardigden op zijn lijstje staan, tegenover 17 voor Marco Rubio en 16 voor Ted Cruz.

“Nog niets beslist”

Bij de Democraten moeten de presidentskandidaten 2.382 delegates in de wacht slepen. De vroegere First Lady Hillary Clinton had er voor Super Tuesday 91 voor zich gewonnen, haar grote concurrent Bernie Sanders had er 65. Sanders zei na het uitbrengen van zijn stem in Burlington, in zijn thuisstaat Vermont, dat hij ervan overtuigd is dat na Super Tuesday nog niets beslist zal zijn en dat de campagne zal doorgaan tot de Democratische Conventie in juli. “Als de opkomst hoog is dan zullen we het goed doen, indien niet dan zal het moeilijk worden.”