Daarom vinden we het krassen van nagels op een schoolbord vreselijk

Het geluid van nagels die over een krijtbord krassen doet veel mensen al kermend ineenkrimpen. Maar vanwaar komt die sterke reactie? Onderzoekers van de universiteit van Keulen zochten het uit en vonden dat het antwoord letterlijk en figuurlijk tussen onze oren zit. 

Ze ontdekten dat we niet tegen dit specifieke geluid kunnen door de vorm van onze oren. Zo zouden sommige geluiden tussen de 2.000 en 5.000 Hertz op een natuurlijke manier versterkt worden door ons gehoorkanaal. Daarom kan het geluid van nagels die schuren over een bord of het gegil van mensen zeer irritant klinken.

Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat er ook een onderliggende psychologische oorzaak is. Ze deelden een aantal vrijwilligers in twee groepen. Aan de eerste helft kreeg de krassende geluiden te horen, de tweede groep werd wijsgemaakt dat ze naar klassieke muziek luisterden. Achteraf moesten de proefpersonen aangeven hoe irritant ze het geluid vonden. Wat blijkt? De mensen die geen flauw benul hadden waar het geluid vandaan kwam, ervoeren het als veel ontprettiger.

Wikipedia / Glogger