TIEN TRENDS voor solliciteren in 2016

door
Joris
Leestijd 1 min.

Cees Bakker van SollicitatieLAB somt de belangrijkste trends rond solliciteren op voor 2016.

1. Organisaties zoeken steeds vaker zelf

Veel organisaties gaan zelf op zoek naar nieuwe medewerkers. Enerzijds hebben organisaties geen zin in honderden reacties, anderzijds vinden ze het veel belangrijker dat medewerkers bij de cultuur van het bedrijf passen. Als werkzoekende is het dus belangrijk dat je opvalt en gevonden kan worden. Mensen moeten weten dat je beschikbaar bent

2. Open sollicitaties zijn out, Job-alerts zijn in

Organisaties geven steeds vaker aan dat ze open sollicitaties niet meer in behandeling nemen, omdat in de praktijk er toch weinig mee werd gedaan. Als werkzoekende is het altijd handig om na te vragen of de bedrijven waar je een open sollicitatie wil doen, hier wel voor in zijn.

3. Op Twitter vind je de vacatures het eerst

Behalve via Job-alerts zetten organisaties vacatures vooral uit via Twitter. Veel organisaties hebben een 'werken bij-website' en vaak is er ook een twitter-account aan zo'n site gekoppeld. Volg deze accounts, want hier worden de vacatures vaak als eerste gedeeld.

 

4. Het cv wordt een verkoopbrochure

Solliciteren is eigenlijk het verkopen van jezelf. Niet verwonderlijk dat het cv een op de vacature toegesneden verkoopdocument gaat worden. Een document waar je ingaat op de zaken die aantrekkelijk zijn voor je toekomstige werkgever. Dat betekent voor de werkzoekende dat je voor elke vacature andere zaken uit je cv voor het voetlicht moet brengen.

5. Cv's worden rustiger

Er was een periode dat cv's steeds schreeuweriger werden. Die ontwikkeling is in 2015 gelukkig stopgezet. Het cv wordt weer rustiger en daardoor ook weer overzichtelijker. Natuurlijk mag er anno 2016 best een kleurtje in je cv, maar gebruik dat dan vooral om zaken te benadrukken.

6. Opsommen wordt onderscheiden

Nu sommen sollicitanten op wat ze in het verleden gedaan hebben, waar ze verantwoordelijk voor waren en een enkele keer wordt ingegaan op de bereikte resultaten. Dat resulteert meestal in lange, weinig interessante cv's. Voor de sollicitant is het dus zaak om specifieke informatie op te nemen in het cv. Dus geen ellenlange opsommingen maar vooral de punten waarin jij je weet te onderscheiden.

7. LinkedIn gaat de rol van het traditionele cv overnemen

LinkedIn is het afgelopen jaar alleen maar belangrijker geworden. Een goed vindbaar profiel is een must, maar daar waar het cv van een opsomming uit het verleden aan het veranderen is naar een verkoopbrochure, gaat LinkedIn de rol van het traditionele cv overnemen, namelijk daar waar alles is te vinden. De volledigheid is straks op LinkedIn te vinden en de relevante zaken staan uitgewerkt in je cv. Als werkzoekende is het zaak om je LinkedIn profiel goed op orde te hebben.

8. In je cv alleen relevante zaken voor de functie

In je cv gaat het vooral om die zaken die relevant zijn voor de vacature waarop je reageert. Een goed beeld van jezelf neerzetten, waarom jij de ideale persoon bent voor die functie.Waarom jij die functie tot een succes gaat maken. Laat dus allerlei zaken die niet relevant zijn, gewoon weg.

9. Facebook wordt een belangrijk sollicitatiekanaal

Twitter en LinkedIn hebben hun waarde als sollicitatiekanaal in 2015 wel bewezen, maar ook Facebook wordt steeds vaker door organisaties ingezet om medewerkers te vinden. Dit geldt vooral voor de lagere functies. Natuurlijk is Facebook al een mooi kanaal om je netwerk te laten weten dat je op zoek bent naar een nieuwe baan, maar nu bedrijven ook gaan meekijken wordt het anders. Misschien moet je ook een speciale 'sollicitatiepagina' aanmaken op Facebook.

10. De arbeidsmarkt wordt steeds flexibeler.

Organisaties nemen ook niet zo snel meer iemand aan in vaste dienst. Deze flexibilisering zet zich alleen maar door. Maar je kan het ook als kans zien. Bijvoorbeeld een manier om beter in beeld te komen bij bedrijven.