Zuid-Afrika opent eerste vliegveld op zonne-energie

In Zuid-Afrika is het eerste vliegveld op het Afrikaanse continent geopend dat stroom haalt uit zonne-energie. George Airport is het tweede ‘groene' vliegveld ter wereld.
door
Jolien
Leestijd 2 min.

Het vliegveld in George, Westkaap, ontvangt voortaan 42% van de stroom dat het nodig heeft uit een energiecentrale met zonnepanelen. Op lange termijn moet het vliegveld, waar de zon gemiddeld 300 dagen per jaar schijnt, volledig zelfvoorzienend worden. Jaarlijks ontvangt George Airport meer dan 600.000 passagiers.

Volgens de Zuid-Afrikaanse minister van Transport Dipuo Peters is het vliegveld een goed voorbeeld van de broodnodige transitie naar groene energie. Grote delen van Afrika hebben te maken met problemen als gevolg van de opwarming van de aarde. Zo slokt de Sahara landbouwgrond op, verdwijnen er bossen in Congo en op Madagaskar en worden West-Afrikaanse dorpen bedreigd door de stijgende zeespiegel. Op de klimaattop in Parijs eind vorig jaar was één van de belangrijkste vraagstukken hoeveel rijke landen gaan betalen om de armste landen te wapenen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Frans president Hollande kondigde toen aan 8 miljard euro aan kwetsbare Afrikaanse landen te doneren om in duurzame energie te investeren. «De wereld, en de ontwikkelde wereld in het bijzonder, heeft een milieuschuld aan Afrika.»

In december vorig jaar opende in India ‘s werelds eerste vliegveld dat op zonne-energie draait: Cochin International Airport. Met ruim 46.000 zonnepanelen is dat vliegveld volledig onafhankelijk van reguliere stroom. Bovendien wordt er op Cochin International Airport meer dan voldoende stroom opgewekt en wordt de overschot opgeslagen voor de nachten en regenachtige dagen. De investering in India heeft in totaal 9,5 miljoen dollar gekost. Aan de zonnepanelen op het Zuid-Afrikaanse vliegveld werd tot nu bijna een miljoen dollar uitgegeven.

Foto Twitter / DoTransport