Goudjakhals gespot op de Veluwe

Per toeval is een goudjakhals, die normaal enkel in Noord-Afrika voorkomt, gesignaleerd op de Nederlandse Veluwe. Dat heeft de universiteit van Wageningen bekendgemaakt.
door
Jolien
Leestijd 1 min.

De hondachtige is betrapt met een cameraval tijdens een onderzoek naar terreingebruik van hoefdieren door het onderzoeksinstituut Alterra, dat verbonden is aan de universiteit in Wageningen. "We waren niet op zoek naar dit dier", zegt Edgar van der Grift van Alterra tegen NOS. "We doen onderzoek met cameravallen en toen verscheen hij plotseling in beeld." Het is nog onbekend van waar het dier precies afkomstig is. Mogelijk is het door iemand uitgezet of zelf naar Nederland gekomen.

De goudjakhals komt normaal gezien enkel voor in Noord-Afrika, het Midden-Oosten, Zuid-Azië en de Balkan. De laatste jaren verplaatst het dier zich steeds meer naar West-Europa. Onlangs werd het dier ook gezien in Denemarken en in Duitsland, bij Frankfurt. De goudjakhals is een alleseter en speelt onder meer knaagdieren, reptielen, vogels, eieren, fruit en afval naar binnen.

De jakhals heeft lange poten, ongeveer een halve meter hoog en is daarmee groter dan de vos. De vacht op zijn rug is te herkennen aan de combinatie van zwarte, bruine en lichte haren. Zijn oren zijn groot en zijn korte, omlaag hangende staart eindigt in een zwarte punt.

Foto Pixabay