“Dagen van smartphone zijn geteld”

Japan's electronics giant Sony president Kazuo Hirai presents the company’s new smartphone Xperia Z5 ahead of the opening of the 55th IFA (Internationale Funkausstellung), on September 2, 2015 in Berlin. IFA, one of the world's biggest consumer electronics shows, opens for the media before the public is invited from September 4 to 9. AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL / AFP / JOHN MACDOUGALL

De smartphone is geen lang leven meer beschoren. Dat zegt Sony-topman Kazuo Hirai. “We staan op een kruispunt zoals tien jaar geleden bij de overgang van de gsm naar de smartphone.”

«We zien vandaag geen wezenlijke innovaties meer wat de smartphones betreft», stelt Hirai in een interview met de Duitse krant Welt am Sonntag. Dat was tien jaar geleden ook het begin van het einde van de klassieke gsm. Alle producenten zijn dan ook halsstarrig op zoek naar een opvolger voor de smartphone. Wat dat precies gaat zijn, is nog een groot vraagteken. Technologiebedrijven zoals Sony experimenteren volop om hét nieuwe draagbare communicatiemiddel te vinden, maar de doorbraak blijft voorlopig uit. «We hebben voorlopig nog niets gezien dat voor een revolutionaire verandering kan zorgen», aldus Hirai. Ook het Japanse bedrijf heeft er zelf nog geen antwoord op gevonden.

Herstructureren

Sony is met een grote herstructurering bezig en zal ook de afdeling van de smartphones hervormen. «Twee jaar geleden zijn we gestart met de oefening, waarbij de focus ligt op het beperken van de kosten. Eind maart moeten we klaar zijn met de operatie.» En daarmee stop het niet. «Aanpassingen zullen ook daarna nog nodig zijn, maar ze zullen niet van zo’n grote omvang meer zijn.»

Dat het technologiebedrijf in de toekomst meer wil inzetten op smartphones om zo een groter marktaandeel te verwerven, wil Hirai niet bevestigen. « Het is belangrijker voor ons om te streven naar een winstgevende onderneming. De focus op de verschillende marktaandelen heeft ons in het verleden in financiële moeilijkheden gebracht.»

Vervangmarkt

Of Hirai gelijkt heeft en de smartphone echt bijna verleden tijd is, valt moeilijk te voorspellen. De jongste weken en maanden waren er al heel wat signalen dat de hoogdagen van de smartphone voorbij zijn. Zo is de verkoop van de iPhone in het laatste kwartaal van 2015 voor het eerst gedaald. Daar is natuurlijk een heel logische verklaring voor: bijna iedereen heeft ondertussen een smartphone. Zo verandert de markt eerder van een groeimarkt naar een vervangmarkt.

Foto AFP / J. MacDougall