Wetenschappers ontwikkelen gezonde suiker

Wetenschappers van de faculteit bio-ingenieurswetenschappen aan de Universiteit Gent zijn erin geslaagd om caloriearme suiker te produceren die bovendien goed is voor de darmflora.

De gezondere suiker, genaamd kojibiose, werd toevallig ontdekt. “Toen we de eigenschappen van een bepaald enzym aan het bestuderen waren, merkten we plots dat het heel kleine hoeveelheden kojibiose vormde”, zegt professor Tom Desmet. Samen met doctoraatsstudent Tom Verhaeghe modificeerde hij het enzym zodanig dat het vlotter kojibiose kan aanmaken.

Kojibiose is volgens de wetenschappers een ideale vervanger van klassieke zoetstoffen zoals sucrose en fructose. “Het smaakt zoet, maar heeft weinig calorieën.” Het goedje stimuleert de groei en de activiteit van de bacteriën in de dikke darm en zou bovendien ongevaarlijk zijn voor de tanden.

De onderzoekers bekijken nu samen met de voedingsindustrie of en hoe kojibiose klassieke suiker kan vervangen. Prebiotica worden steeds belangrijker in de preventie van aandoeningen als diabetes, kanker en ontstekingen zoals de ziekte van Crohn.

Foto Pixabay