Nieuwe bloem vernoemd naar 'The Martian'

Matt Damon maakt dit weekend kans op een Oscar voor zijn prestatie in 'The Martian', maar het personage dat hij in de film vertolkt wordt al in de bloemetjes gezet. Letterlijk dan, want een nieuwe bloemsoort wordt vernoemd naar Mark Watney.
door
Kevin
Leestijd 1 min.

Watney is de astronaut die in de film en het gelijknamige boek strandt op Mars en overleeft op aardappelen die hij zelf kweekt op de dorre planeet. De recent ontdekte plant behoort tot de tomatensoort die in het droge deel van Australië groeit. Bovendien zijn zowel tomaten als aardappelen deel van de nachtschadefamilie. De naam solanum watneyi is dus niet vergezocht.

Bovendien is de naam een ode aan de astronaut die ook een botanicus is. Dat bevestigt Chris Martine, de hoofdauteur van de studie die recent in Phytokeys verscheen. "Wij botanici voelen ons vaak de underdog. Wetenschappers die doubleren als held zijn al zeldzaam in Hollywood, dus een hoofdrolspeler die strandt in de ruimte en voor zijn beroep planten onderzoekt is helemaal buitengewoon", aldus Martine aan Time.