De Samsung SERIF TV: Designed by Bouroullec

In een eerder artikel mochten we je al voorstellen aan de gebroeders Bouroullec, een getalenteerd design-duo wiens werk de grenzen van kunst, architectuur, meubeldesign en industrieel ontwerp overschrijdt. Speciaal voor Samsung bogen deze heren zich over hun tekentafel om de SERIF TV te ontwerpen. Het resultaat is een toestel dat zoveel meer is dan een beeldbuis voor je favoriete programma’s. Dankzij Samsung Discover konden wij deze unieke televisie alvast ontdekken.

Het puntje op de I

SERIF5Kenners van typografie hebben de naam waarschijnlijk meteen ontcijferd: SERIF verwijst naar letters met schreef, ofwel pootjes. Wie het televisietoestel in profiel ziet, begrijpt meteen waarom. In plaats van een ultradunne maar vormloze flatscreen krijg je een gestileerde Romeinse hoofdletter ‘I’, die tevens doubleert als een designobject dat naadloos versmelt met je interieur.

Dankzij de geweven stof aan de achterkant zijn de aansluitingen niet zichtbaar. Zo oogt de tv steeds als een onderdeel van het meubilair, zelfs wanneer die in het midden van een ruimte staat. De gebruiker krijgt zo een ongeëvenaarde keuzevrijheid: of je de SERIF nu op een boekenplank integreert of je hem op zich in de woon- of slaapkamer zet, je kan ervan op aan dat het toestel perfect aansluit bij de omgeving.

The show is starting

SERIF2

Gerenommeerde designers als de broers Bouroullec leveren geen half werk. Ze hebben dus uiteraard ook de interface van de tv eens stevig onder handen genomen. Zo verdwijnt een optisch gordijn naar de achtergrond bij gebruik van de standaard televisiefunctie. Daarnaast beschikt het toestel over ‘curtain mode’, waarbij de gebruiker snel toegang krijgt tot een overzichtelijk menu met tal van handige functies zoals een klok, apps, een fotogallerij …

Harmonisch

SERIF3

“Zoals typografen een letter vormgeven, hebben wij zowel het object als de interactie die het heeft met de ruimte eromheen bestudeerd”, lichten Ronan Erwan Bouroullec toe. Ondanks dat dit hun allereerste samenwerking met de technologische sector is, zijn ze met vlag en wimpel geslaagd in hun uitdaging. Het eindresultaat toont dat de tv een designobject kan zijn en is zo in perfecte harmonie met de visie van de ontwerpers.

And the winner is…

SERIF4
Jan Lehner / Wallpaper*

Ook de jury van de Wallpaper* Design Awards was onder de indruk van de Samsung SERIF TV. Het magazine, een autoriteit op het vlak van lifestyle en design, kroonde de Bouroullecs tot de ‘Designers of the Year’. Hun werk werd nogmaals beloond toen de SERIF TV aan de haal ging met de prijs voor ‘Best Domestic Design’. Jurylid en acteur Eddie Redmayne, zelf genomineerd voor de Oscar voor Beste Acteur, kreeg de eer om de awards uit te reiken aan de broers.

De Samsung SERIF TV is nu verkrijgbaar in drie formaten: groot, medium en mini. De eerste twee formaten zijn beschikbaar in donkerblauw of wit en kan je bovendien op een voetstuk van vier poten plaatsen. De mini-variant is uitgevoerd in rood en wit. Meer info kan je hier vinden.